Vöröskereszt Szervezet

A közösség neve: Vöröskereszt Szervezet
Címe: Szajol, Kölcsey Ferenc út 2.
Vezetőjének neve: Kiss Istvánné
Alapításának éve: 1957
Elérhetőség: Tel: 56/ 446-663

A községi Vöröskereszt helyi csoportja a település egyik legrégebben működő civil szervezete, 1957-ben alakult. Tevékenységünk elsősorban karitatív: különböző akciók /véradás, ruha-, játék-, könyvgyűjtés/ szervezése. Évente három alkalommal hirdetünk véradást, melyen 30-40 fő vesz részt. Minden évben sor kerül a véradó ünnepségre, amelyen megvendégeljük a többszörös véradókat. Figyelmet fordítunk a fiatal véradók szervezésére.
Tagjaink száma: 128 fő, a vöröskeresztes aktivák száma 30 fő.

Kiemelt feladatunknak tekintjük:

  • az egészség nevelést az óvodás kortól az időskorig. Ezért minden évben részt veszünk a novemberi egészségügyi hónap szervezésében és lebonyolításában. Felnőtteknek hirdetjük meg a különböző szűrő programokat /hasi ultrahangos szűrés, bőrgyógyászati szűrés, allergia szűrés, vércukor-, testzsír-, vérnyomás mérés/. E mellett ismeretterjesztő, orvosi előadásokkal és „jóga próbával” hívjuk fel a figyelmet az egészséges életmódra.
  • a rendszeres szociális munkát. Ennek érdekében minden évben megszervezzük az idős vöröskeresztes tagok találkozóját. Karácsonyi csomagot készítünk az időseknek.
    Esetenként a rászoruló családoknak ruhagyűjtést és osztást szervezünk évente 1 alkalommal. A Megyei Vöröskereszt által kezdeményezett segélygyűjtésekben is rendszeresen részt veszünk.
  • településünk környezetének védelmét. A községi tavaszi-őszi nagy takarításban rendszeresen vállalunk feladatot.

A MVK Országos Igazgatósága 2008-ban 3 fordulós pályázatot írt ki „Humanitárius település” c. elnyerésére. Alapszervezetünk önkéntesei úgy  határoztak, hogy mi is pályázunk, mert a kiírt feltételeknek megfelelünk.

A pályázatban leírt több évtizedes VK munkánk eredményeit értékelték.

A tagság létszáma 318 fő.

Az országban  elsőként nyertük el 2008-ban a „Humanitárius település” címet. Az oklevél átadására 2008.junius 9-én került sor. Az oklevelet Habsburg György a MVK országos elnöke adta át.

2009-benmásodik alkalommal is elnyertük a „Humanitárius település” címet. A Tábla átadó ünnepséget augusztus 20-án rendeztük. A Táblát a Polgármesteri Hivatal falára helyezték el.
Ünnepségünkön Selymes Erik főigazgató úr is részt vett.

Ebben az évben resztvettünk Budapesten a Nemzeti Vágtán a Hősök terén. A MVK Országos Igazgatósága Szajol Község  színeiben benevezett egy lovat a futamra.

Közös sátor volt az Országos Vk-nek és Szajol községnek. Az önkénteseink vérnyomásmérést, vércukor és koleszterin mérést végeztek. A kétnapos rendezvényen 12 VK. önkéntes vett részt.

Az Őszirózsás klub tagjai magyar ruhába öltözve fogadták a sátorhoz ellátogatókat. A lovas Schiller Kitti volt, aki a középdöntőbe bejutott. Szajol nevét és zászlaját egy ország láthatta a TV közvetítés során.2010-ben  harmadik alkalommal is elnyertük a „Humanitárius település” címet.
A Tábla átadó ünnepségen Habsburg György a MVK elnöke fejezte ki elismerését.

Örömmel jött Szajolba itt példás VK munka van. Ezen az ünnepségen „Oklevelet” adott át Szöllősi József polgármester úr Elek Ferencné vk.tagnak, több évtizedes vk. Munkáért, véradás szervezéséért.

Kettős ünnepség volt ezen a napon az óvoda elnyerte a „Bázis Óvoda” címet. A délutáni programok tartalmasak voltak, játékosan kapcsolódtak az egészséges életmód-táplálkozás megőrzéséhez.

A tábla leleplezése után – amit az óvoda falára helyeztek – Kovács Dávid, az ifjú VK. országos szakmai vezetője beszélt arról, mennyire fontos már óvodás korban játékosan a VK. eszméiről – a véradásról – egészségről beszélgetni a gyermekekkel.

Több évtizedes hagyomány, hogy novemberben egészséghónapot szervezünk. Programjainkat az óvodáskortól időskorig szervezzük. Célunk, hogy a lakosság figyelmét felhívjuk az egészséges életmódra, a betegségek megelőzésére. Szűrésekkel óvjuk a lakosság egészségét.

2011-ben községünk 750 éves volt, ezért célul tűztük ki „750 perc az egészségért” programot. Három szűrővizsgálattal bővült ez a program ?csontsűrűsűg-mérés, glaukóma (zölfhályog) és hallásvizsgálat (Volt még bőrrák szűrés, ultrahang szűrés és nőgyógyászati rákszűrés.)

Négy előadást tartottunk az egészséges táplálkozás népszerűsítésére, reformkonyha kóstoló volt, ahol nagyon sok változatos, finom, egészséges ételt kóstoltak a gyermeke és a felnőttek.

Az idős VK. Tagok találkozója már hagyomány, színvonalas műsorral szórakoztatta a megjelenteket az Őszirózsás Klub. Megvendégeltük tagjainkat és karácsonyi csomaggal kedveskedtünk nekik. Kiemelt rendezvényünk a véradó ünnepség. Meghívjuk a véradókat, kitüntetést adunk át a többszörösen vért adóknak. Szeptember 19-én az óvodábanegészségnapot szerveztek „Tégy az egészségért” című programmal. Az egészséges táplálkozás népszerűsítésére többféle salátát, reformételeket készítettünk, amit a gyermekek és a szülők elfogyasztottak.

Községünk elsőként nyerte el a „Humanitárius település” 3 fordulós pályázatát. Vezetőségünk úgy döntött, hogy megrendezzük a Humanitárius települések találkozóját. A gondolatot tett követte, május 27-én 7 település részvételével került sor az első országos találkozóra. Az ország különböző pontjáról érkeztek a vendégek: Dunakiliti, Telekgerendás, Ikervár, Vasegerszeg, Magyarkeresztúr és Túrkeve polgármesterei és VK. önkéntesei mutatták be a településüket és az itt VK. munkát. Az összejövetel nagyon jól sikerült. Az érdemi munka után ami a Polgármesteri Hivatalban volt, megvendégeltük a jelenlévőket. Köszönjük az Önkormányzat segítségét, hogy anyagiakban támogatta a rendezvényt.